Prag

retur til forside

Vores efterårsferie skulle gå til Prag i Tjekkiet, der har vi aldrig været før. DCK havde en tur derned som vi meldte os på.

Vi har aldrig før været i et tidligere østland, så vi var spændte på hvad vi fik at se, men det er jo 20 år siden det blev opløst fra Sovjet. Tjekkiet blev skilt fra Slovakiet i 1995 tror jeg og nu er de jo med i EU så her er sket meget hvilket landet også bærer præg af.

Vi havde billetter til Rødby - Putgarten fredag kl. 1815, men vi kom med en ½ time før. Der skulle jo så provianteres lidt inden turen fortsatte. Da vi havde handlet spiste vi aftensmad så klokken blev 2000 inden vi kom videre fra Putgarten.

Det gik raskt af sted, men vi ville lige skyde en genvej så vi ikke skulle køre helt til Hamburg og så kom vi til at køre gennem Lübeck, og kom en helt anden vej, det tog meget længere tid, men var vist 20 km kortere. Det blev derfor noget sent inden vi fandt en Autohof, hvor vi overnattede. Det var Autohof 21 på A24, det var ok, der var lidt støj men ellers fint.

Så var det tid til at køre videre.

.

Lidt billeder fra turen herned.

Vi var fremme omkring kl. 1500 lørdag og det var hurtig indtjekning der var jo betalt så vi blev bare vinket frem og Dorthe stod og hilste velkommen og anviste hvor vi kunne holde. Pladsen hedder Trio Camping og ligger lidt nord for Prag, en lille hyggelig plads som er samarbejdsplads med DCK og der var stort set kun danskere på pladsen. Der var noget skævt så det krævede lidt klodser for at komme til at holde ret, men ellers er der stille og fredeligt og værterne er utrolig hjælpsomme.

Der var standerhejsning kl. 1700 så vi fik lige stillet op og sat sider på markisen, nu vi skulle være her en uge regnede vi med at det kunne være rart. Vi fik et nyt program og en ny deltagerliste og div. praktiske informationer, det var et meget lille flag og en meget lille stander vi fik sunget op. Efterfølgende var der Happy Hour i et stort telt som campingpladsen havde, så fik vi lige hilst på dem som var med.

.

 

Vi var enige om at vi ville slappe lidt af søndag ovenpå køreturen herned, så vi kørte en tur over i et stort indkøbscenter som er i 4 etager der var meget at se på, noget er billigt og noget et næsten samme pris som hjemme.

Vi kørte også en tur ind i udkanten af Prag, men det er her som i andre storbyer næsten umuligt at køre i bil, der er utrolig mange biler og der kører også rigtig mange sporvogne, de fylder jo en del.

En flot søjle

En gadelampe

Søjlen til gadelampen.

Et pendul i stedet et statue af Stalin

Et tv-tårn, beskrivelse nedenunder.

TV-tårnet i Prag blev bygget under den kolde krig og blev egentligt bygget til at forstyrre den vestlige kommunikation, men nåede aldrig at blive taget i anvendelse. Der er mange flotte gamle bygninger i Prag, men det er meget slidte og trænger til  lidt hjælp bl.a. er det meget beskidte. Der er bygget meget nyt mellem de gamle flotte bygninger.

Mandag var det meningen at vi skulle med bus og metro ind til Prag, men det regnede og stormede så vi blev enige om at vente til onsdag. Vi kørte i stedet til et glasværk hvor de lavede krystal. Rückl Crystal i Nizbor som ligger syd for Prag, så vi skulle køre tværs gennem Prag, det tog lidt tid, men det lykkedes. Vi havde en aftale om at vi kunne komme på en rundvisning. Alt det de laver bliver håndslebet, det var vi oppe og se det var meget imponerende og man kunne hurtigt købe sig fattig der.

.

 Vi måtte fotografere med blitz der hvor de sleb glasset fordi det kunne reflektere i krystallet og der var ikke lys nok til at fotografere uden blitz.

Efterfølgende kørte vi en flot tur til Karlstejn hvor det var et slot vil gerne ville se, men det viste sig at der var lukket om mandagen, men vi fik en dejlig tur i omegnen af Prag og så meget flot natur og hvordan man bor uden for byen.

      

Tirsdag skulle vi med bus til Kozel bryggeriet, hvor der var rundvisning og smagsprøver.

Bryggeriet er fra 1874 hvor en meget driftig herre grundlagde det et sted hvor der var en meget fin vandkvalitet. Øl består jo mest af vand. I dag er bryggeriet et fuldautomatisk bryggeri styret vi vomputere og der er kun ansat 180 mennesker i alt. Der er kun 40 på et skrift i produktionen.

.

Efter besøget på bryggeriet kørte vi 500 m meter hvor vi skulle spise frokost på den lokale restaurant. Vi fik en skål salat, da vi kom (derhjemme plejer der at blive sat noget brød på bordet, her var det salat), derefter fik vi kyllingekød på spyd med kartofler, rå gulerod og forårsløg, det smagte rigtig godt og der var meget af det, til dessert var der kaffe og honningkage, det sprang jeg over, der er jo også bund i fattige folk. En rigtig god tur.

Tirsdag aften var der spisning på campingpladsens restaurant. Menuen var: Gullasch suppe i brød, Skinke med lidt salat, øl eller vand og æblekage med kaffe eller te. Vi troede jo at der var skrevet forkert når der stod gullasch suppe i brød, men nej, det var der ikke og det smagte godt.

        

Onsdag skulle vi en tur ind til Prag by, hvis vejret tillod det. Det regnede ikke, men det var koldt og det blæste en halv pelikan så det var meget koldt, hvilket ødelagde lidt af fornøjelsen. Der er mange flotte gamle huse i Prag og på rådhusuret kommer de 12 apostle frem i to små døre hår klokken slår hel, den rige mand rasler med gulmønterne og døden nikker og trækker i snoren til klokken.

Det gamle rådhus

Det Astronomiske Ur

Apostlene i lugerne

 Det var bl.a. her at der var de voldsomme oversvømmelser i 2002. Vandet stod i første sals højde, og mange gamle værdifulde ting fik vand.

                    

En række billeder fra byvandringen i Prag.

.

Torsdag skulle vi ud til Melnik Vinslot hvor der først var rundvisning og efterfølgende vinsmagning. Det var et meget gammelt og flot slot (der måtte ikke tages billeder inde i slottet), men Tjekkerne er bedre til at lave øl end vin. Det er muligt at leje en af de gamle sale til afholdelse af private fester eller evt. firmafester. Det bliver ikke brugt i hverdagen fordi det er meget svært og dyrt at varme op.

                                                    

.

 Efter rundvisningen og vinsmagningen skulle vi spise frokost i slottes restaurant og det må siges at være en oplevelse, der var mad i rigelige mængder og det var flot og godt.

     

     

Lige ud for vinslotte mødes Elben og Donau. Der kan herfra sejles hele vejen til Nordsøen, hvilket er langt billigere en at transportere via bil eller tog.

     

Et par bifloder, men flot udsigt fra slottet.

   

Afslutningen på turen blev lidt anderledes end forventet. Vi havde besluttet at køre fredag i stedet for Lørdag morgen så havde vi lidt bedre tid til turen. Vi fik oplyst at torsdag eftermiddag var motorvejen mellem ved grænsen til Tyskland spærret af sne, der var kommet 60 til 70 cm sne i omkring 400 meters højde, men der blev arbejdet hårdt på at få den ryddet. Den gamle grænsevej var spærret var også spærret og ville ikke blive forsøgt ryddet i første omgang. Vi kørte og så måtte vi se hvor meget sne der var. Det regnede voldsomt torsdag aften og det meste af natten, så vi håbede at sneen var smeltet, der var noget tilbage, men vejen var fint at køre på.

   

 

retur til forside